Magic of Book

08 Nov, 2009

Treba pročitati***

— Autor felix @ 15:21
“Sena” – Nil DžordanSena je nezaboravan prikaz detinjstva, snažna priča o ljubavi u mnogim njenim oblicima i dirljiva tragedija o izgubljenoj nevinosti. Napisana zapanjujuće domišljato i perceptivno, ona učvršćuje status Nila Džordana kao jednog od najupečatljivijih glasova savremene proze.  Tačno znam kada sam umrla. U tri i dvadeset četrnaestog januara godine hiljadu devetsto pedesete, popodneva ispunjenog neobično jarkom sunčevom svetlošću i oštrim vetrom koji je nosio bele oblake preko plavog neba nada mnom i prilično uzburkavao Irsko more u daljini.”

Ovo je priča o imaginarnim prijateljima i vožnjama na senu, o pozorišnim predstavama i školskim igrankama, o naizgled idiličnom detinjstvu pored reke Bojn. Međutim, spoljašnji se svet ne može obuzdati, a krhka ravnoteža njihovih prijateljstava ubrzo se narušava. Na kraju će ih razdvojiti rat, a kad se ponovo sastanu, ustanoviće da su se toliko promenili da se više ne prepoznaju.

“Sluškinjina priča” – Margaret AtvudRepublika Galad dozvoljava Fredovici samo jednu funkciju: da se razmnožava. Ako od toga odstupi, biće, kao i svi disidenti, obešena na zidu ili izgnana u sporu smrt od radijacije. Slike blistave praznine jedan su od najupečatljivijih aspekata ovog romana o totalitarističkom slepilu… efekat je jeziv. Iz pripovesti osenčene užasom sijaju oštri uvidi, briljantne jake slike i sarkastična inteligencija.


Komentari

 1. "sluskinjina prica" zvuci interesantno

  Autor stojanovicm — 08 Nov 2009, 16:46

 2. Prva knjiga mi ipak izgleda kao lako štivo... Što i volim :-)

  Autor sopran87 — 08 Nov 2009, 16:55

 3. Moja devojka je citala knjigu i rekla je da je super... Pozic
  Klikni na moj link, ako smes:)

  Autor slobba — 10 Nov 2009, 10:44

 4. A joj izgleda da je dosta jezivo, ali to se trazi :-)...

  Autor brankoepo5008 — 10 Nov 2009, 13:17

 5. ovakva knjiga je zaista teska za citanje, ja ne bih mogla tek tako da je procitam...ipak vise tezim romantici...:))

  Autor ivana — 19 Nov 2009, 16:08


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me